Το Κινητό σου γίνεται να γίνει και Υπολογιστής!!!

Η νέα προσπάθεια της Motorola είναι ένα πρωτόκολλο που επεκτείνει την οθόνη και τα apps που τρέχουν στο κινητό σε μεγάλες οθόνες, σε PC και τηλεόραση.

Το υπέρτατο όνειρο των κατασκευαστών υπολογιστών, αλλά και κάποιων χρηστών, ήταν εδώ και δεκαετίες η ενοποίηση φορητής συσκευής και υπολογιστή γραφείου. Κάποιοι οραματιστές, παλαιότερα, μιλούσαν για τον υπολογιστή, ως concept, ανεξάρτητο του hardware, του υλικού, δηλαδή. Φαντάσου πως ο υπολογιστής σου παρέμενε ο ίδιος, είτε ήσουν στο laptop, είτε στο desktop του γραφείου, είτε στο smartphone, είτε ακόμη και σε υπολογιστή κάποιου φίλου που σε φιλοξενεί. Προφανώς εννοούμε τα αρχεία σου, τις ρυθμίσεις σου, τα προγράμματά σου, τη διάταξη του desktop, τις προτιμήσεις σου σε χρώματα και εικονίδια και ό,τι άλλο αποτελεί τον υπολογιστή σου, σε επίπεδο software. Αν και έχουμε φτάσει στο 2021, το όραμα αυτό δεν έχει εκπληρωθεί, πέρα από κάποιες πειραματικές και ανώριμες απόπειρες από διάφορες εταιρείες.

Η Motorola τώρα επιχειρεί να κόψει δρόμο και να κάνει κάτι τέτοιο, δια της πλαγίας οδού. Αντί να προσπαθήσει να κάνει όλα τα λειτουργικά συστήματα (Windows, macOS, Linux, Android, iOS, κλπ) να συνεργαστούν, προσπαθεί να φέρει το smartphone στο desktop ή και στην τηλεόραση! Το «κόλπο» ονομάζεται Ready For και είναι ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στο smartphone της Motorola να συνδέεται σε οθόνες, τηλεοράσεις, αλλά και πληκτρολόγια και ποντίκια, έτσι ώστε να λειτουργεί το ίδιο ως υπολογιστής!

Η πραγματικότητα είναι πως, εδώ και αρκετά χρόνια, η ισχύς των smartphones έχει φτάσει τα επίπεδα φτηνού (ή παλιού) desktop PC. Αν σκεφτείς πως πολλοί από εμάς εξακολουθούμε και έχουμε υπολογιστή δεκαετίας ή και περισσότερο, γιατί απλά εξακολουθεί και επαρκεί για τις ανάγκες μας, τότε καταλαβαίνεις πως ένα σύγχρονο smartphone μπορεί να έχει γρηγορότερο επεξεργαστή ή/και περισσότερη μνήμη! Γιατί, λοιπόν, να μην μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτή την ισχύ και στο desktop;

Η Motorola λέει πως το Ready For θα υποστηρίζεται από μελλοντικά smartphones της εταιρείας (όχι όλα), αλλά για την ώρα είναι δύο τα μοντέλα που το υποστηρίζουν: Το Motorola Edge Plus και το Moto G100. Αυτό που θα χρειαστείς επιπλέον είναι ένα καλώδιο για να συνδέσεις το USB-C της συσκευής στο HDMI της τηλεόρασης (παρέχεται με το Moto G100), ενώ η εταιρεία διαθέτει και ένα dock για τα smartphones της.

Στο desktop mode, αυτό που θα δεις στην οθόνη (ή τηλεόραση ή projector) που έχεις συνδέσει, θα είναι ένα… desktop το οποίο μοιάζει πολύ με ένα τυπικό desktop από Windows, με εικονίδια, taskbar στο κάτω μέρος, shortcuts και start menu. Μπορείς να ανοίξεις προγράμματα, να τρέξεις apps που έχεις εγκαταστήσει στο smartphone σου, και γενικά, να δουλέψεις σαν να είχες μπροστά σου ένα κανονικό PC. Επίσης μπορείς να συνδέσεις και πληκτρολόγιο και ποντίκι, ή να χρησιμοποιείς το smartphone ως touchpad ή/και ως πληκτρολόγιο!

Εκτός αυτών, μπορείς να κάνεις βιντεοκλήσεις, χρησιμοποιώντας το smartphone ως κάμερα! Αλλά αν είσαι gamer, μπορείς να παίξεις όποιο παιχνίδι θέλεις και έχεις εγκατεστημένο στο smartphone, στη μεγάλη οθόνη, χρησιμοποιώντας το ως κονσόλα!

Τελικά, αξίζει; Η απάντηση είναι μάλλον ναι, αν δεν έχεις τρομερές απαιτήσεις από τον υπολογιστή σου. Ξαναλέμε πως, αν ο υπολογιστής σου είναι δεκαετίας, τότε τα περισσότερα σύγχρονα smartphones (midrange και άνω) διαθέτουν καλύτερο επεξεργαστή, περισσότερη RAM και καλύτερη κάρτα γραφικών – εκτός κι αν είχες δώσει μια περιουσία όταν τον αγόρασες. Και μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο του υπολογιστή! Αν δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις, τότε… μπορεί όντως να κουβαλάς τον υπολογιστή σου παντού, μαζί με το κινητό σου!