Δες Τηλεόραση στον Υπολογιστή σου ή το Smartphone σου!!!

Εάν ακόμα σου αρέσει να βλέπεις τα προγράμματα τις συμβατικής τηλεόρασης, μπορείς να συνεχίσεις να το κάνεις και στον υπολογιστή σου. Παραθέτουμε όλες τις περιπτώσεις για να μετατρέψεις ένα PC σε TV.

Η τηλεόραση είναι μια εφεύρεση η οποία περνάει κρίση. Και όχι, δεν εννοούμε την ίδια τη συσκευή· τηλεοράσεις υπάρχουν από τα μέσα του περασμένου αιώνα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμη. Αυτό που περνάει κρίση είναι η ιδέα, το concept της τηλεόρασης. Δηλαδή, το να κάθεσαι να βλέπεις προγράμματα από κανάλια. Η έλευση του Internet και των συνδρομητικών υπηρεσιών, έχει βάλει τον κόσμο της τηλεόρασης σε μεγάλους μπελάδες. Γιατί; Μα… γιατί δεν χρειάζεται να παρακαλάς να βάλει κάποιο κανάλι την ταινία που θες να δεις, ούτε τη σειρά που έχεις αφήσει στη μέση. Πλέον, μπορείς να διαλέξεις εσύ το τι θα δεις και το πότε θα το δεις!

Δες εδώ για να Μπεις στον Κόσμο της Τηλεόρασης.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι κατασκευαστές τηλεοράσεων εφηύραν τις έξυπνες τηλεοράσεις, τις γνωστές Smart TVs. Τι έκαναν; Απλώς… έβαλαν στην κάθε τηλεόραση και ένα μικρό υπολογιστή, ικανό να συνδεθεί στο Internet και να παίξει βίντεο, είτε από τις συνδρομητικές υπηρεσίες streaming! Και βέβαια, μέσω των παραδοσιακών τεχνολογιών, μπορούν να πιάσουν σήμα και από την κεραία και να δείξουν το συμβατικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος θέλει να κάνει το ακριβώς αντίθετο; Δηλαδή να βάλει τον κανονικό του υπολογιστή να δείξει τηλεόραση; Κι αυτό γίνεται!

Είπαμε πως μια Smart TV είναι μια τηλεόραση με ενσωματωμένο υπολογιστή. Ο υπολογιστής σου έχει οθόνη, έχει και… υπολογιστή, επομένως τι λείπει; Αυτό που λείπει είναι το tuner. Ελληνιστί, ο δέκτης. Αυτό που δεν έχει (σχεδόν) κανένας υπολογιστής εκ κατασκευής είναι τα κυκλώματα που απαιτούνται για να συνδεθεί σε μια κεραία και να λάβει τα σήματα της – ψηφιακής πλέον – επίγειας τηλεοπτικής εκπομπής. Το καλό σε αυτή την υπόθεση είναι πως, με την ψηφιακή τηλεόραση, ο δέκτης απλοποιείται δραματικά! Τέτοια TV tuners υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια σε μορφή USB stick, τα οποία απλά συνδέσεις σε κάποια ελεύθερη θύρα του υπολογιστή, εγκαθιστάς και το ανάλογο πρόγραμμα και βλέπεις τηλεόραση! Μάλιστα, είναι και πολύ φθηνά πλέον, εφόσον δεν παίζουν τα ίδια το βίντεο (την εικόνα) του κάθε καναλιού. Η ψηφιακή τηλεόραση κωδικοποιεί το βίντεο με το γνωστό μας MPEG, επομένως την αναπαραγωγή την αναλαμβάνει ο υπολογιστής, όπως θα έκανε και με κάποιο αρχείο MPEG!

Αν έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις, υπάρχουν και tuners με δύο δέκτες, για να μπορείς να βλέπεις δύο κανάλια ταυτοχρόνως (σε παράθυρο, προφανώς) ή να βλέπεις το ένα και να γράφεις το άλλο.

Οι μόνοι περιορισμοί είναι η κεραία σου, τυχόν ενισχυτής και το πόσο καλό είναι το σήμα στην περιοχή σου. Αυτοί, όμως, είναι περιορισμοί που ισχύουν και για τις κανονικές τηλεοράσεις.